Orange en Febelfin over digitale inclusie

Bijna één op de vijf arme huishoudens in België heeft geen internetverbinding. Zo blijkt uit de Digitale Inclusie Barometer 2022*. Om de kloof tussen degenen die toegang hebben en degenen die geen toegang hebben tot internet, een telefoon of een computer te verkleinen, is het belangrijk naar digitale inclusie te streven.

We gingen in gesprek met twee van onze trouwe partners: Orange Belgium en Febelfin. In onderstaande video leggen ze het belang van digitale inclusie uit en hoe ze zich hiervoor inzetten via zowel individuele projecten als via hun partnerschap met TADA.

Welke acties ondernemen Orange en Febelfin ?

Orange en Febelfin zijn twee organisaties die het belang van digitale inclusie benadrukken en zich er op verschillende manieren voor inzetten.  Zo heeft Orange Belgium 2 structuren gelanceerd: Het Orange Digital Center (ODC) en het Orange Belgium Fonds.

In het ODC worden opleidingen en workshops aan over onderwerpen zoals codering, 5G etc. voor iedereen die het wil toegankelijk gemaakt.  Het doel hiervan is om de digitale vaardigheden van degenen die het nodig hebben te versterken en zo het verschil te kunnen maken op de arbeidsmarkt.

Het Orange Belgium-fonds wil steun verlenen aan degenen die van de digitale wereld zijn uitgesloten, met een bijzondere focus voor vrouwen en jongeren in precaire situaties. Daarbinnen ontstond de samenwerking met TADA op verschillende niveaus.

Febelfin heeft op haar beurt een digitAll-charter ondertekend, die haar verantwoordelijkheid i.v.m. (financiële) digitale inclusie officieel maakt, maar organiseert ook informatiesessies en ontwikkelt E-learning voor professionelen en vrijwilligers. Daarnaast lanceerde de organisatie  een website voor jongeren door jongeren. Volgens hen is dit de beste manier om jongeren bij te staan waar nodig. Ten slotte voert Febelfin samenwerkingen uit met initiatieven zoals  TADA om digitale inclusie te bevorderen.

Hoe ziet de samenwerking met tada eruit ?

De samenwerking tussen TADA en Orange Belgium is er ene op veel niveaus. Dankzij Orange Belgium krijgen de weekendscholen op zaterdag digitale ondersteuning, zodat de kinderen van jongs af aan in de digitale wereld worden ondergedompeld. De alumni die de Weekendschool hebben afgerond, krijgen onder andere stagemogelijkheden bij bedrijven, coaching en mentoring. Ten slotte bieden de werknemers van Orange webinars en huisbezoeken aan om de kennis en het gebruik van digitale tools in de (thuis) omgeving van de TADA-jongeren te versterken.

Ook Febelfin doet heel wat om de TADA-jongeren op digitaal niveau te betrekken. Zo gaven al meerdere werknemers workshops in de weekendschool in verband met de digitalisering van dagelijkse financiën. Voorbeelden hiervan zijn online bankieren of inkopen doen. De jongeren krijgen dan ook een gidsboekje mee naar huis om hen op lange termijn te begeleiden. Verder biedt Febelfin ook Jobdays aan om de professionele integratie van alumni te bevorderen, en hen dus op weg te helpen in de arbeidsmarkt. 

We danken Orange Belgium en Febelfin voor ons trouwe partnerschap en om er mee naar te streven om het digitale voor iedereen toegankelijk te maken. Wil jij meer doen voor (digitale) inclusie?  Neem dan contact met ons op!

*initiatief van de KBS

 

Wil jij nu direct graag méér doen voor kwetsbare jongeren in Brussel? Bekijk op onze website hoe je ons kan steunen.

Onze workshops

Zin om actie te ondernemen? Onze workshops zijn bedoeld voor iedereen in een coachende of toezichthoudende rol – of je nu een leraar, sportcoach of teamleider bent.
Share This