Interview Liselotte BAEIJAERT
Onaangename ervaringen overkomen ons allemaal. Hoe we met die ervaringen omspringen – positief of negatief – bepaalt ons geluk. “Geboren optimisten bestaan niet en negatief denken is natuurlijk”. “Net daarom horen we ons brein te trainen en geluk te cultiveren”. Aan het woord is Liselotte Beaijaert, al jaren TADA-vrijwilliger. In dit interview geeft ze tips over hoe jouw maakbare brein te veranderen. Gevoelens van geluk en verbinding, krijg je er gratis bij!
Waarom we focussen op het negatieve
“Negatief denken is natuurlijk”, zegt Liselotte Baeijaert, die bij Ilfaro werkt als coach. “Het is een gevolg van ons primitieve of reptielenbrein, het oudste deel van onze hersenen dat ervoor zorgt dat we instinctief reageren op situaties. Vroeger was het reptielenbrein essentieel voor onze overleving. Het zorgde ervoor dat we alert waren in gevaarlijke situaties, door te vluchten, vechten of figuurlijk te bevriezen. Vandaag komt dat reptielenbrein ook nog van pas. Als er een vrachtwagen op ons afkomt, is het goed dat we instinctief wegspringen. De adrenaline die zo’n situatie veroorzaakt, zorgt dat we ongecontroleerd handelen, wat ons leven dan kan redden.”
Het vervelende is dat dit mechanisme ook in gang schiet als we niet in levensgevaar zijn. Als we ruzie hebben met een vriend, stress hebben op het werk of gefrustreerd zijn, dan schiet dit primitieve brein in gang. “Dat is niet alleen vermoeiend voor ons lichaam, het verengt ook onze blik”, zegt Liselotte. “Het voelt alsof we in een tunnel zitten, waar we geen oplossingen meer zien, niet meer creatief kunnen denken en verkrampt handelen. Vaak liggen we dan ’s avonds in bed nog te piekeren over wat slecht ging tijdens onze dag, in plaats van te focussen op alles wat goed ging. De Amerikaanse neuropsycholoog Rick Hanson schreef hierover een boek, waarin hij zegt dat ons brein werkt als velcro voor negatieve gebeurtenissen. Alle slechte dingen die gebeuren, blijven als een velcro hangen in ons hoofd, terwijl alle goede dingen eraf glijden als water op een teflonpan. Beseffen dat ons brein zo werkt, is een eerste stap om je denken én leven te veranderen.”
Geboren optimisten bestaan niet
Mensen worden soms opgedeeld in twee categorieën: optimisten en pessimisten. “Maar mensen worden niet geboren als optimist of pessimist”, zegt Liselotte. “Als kind was ik zelf een bang persoon. Ik groeide op in een gezin met vrij kritische ouders, waardoor ik niet het zelfvertrouwen ontwikkelde om veerkrachtig in het leven te staan. Tot ik op latere leeftijd begon te beseffen dat ik mij bewust kon omringen met klasgenoten of personen die positief in het leven staan, waarvan ik kon leren hoe je dat doet. Ik geloof sterk dat mensen worden wie ze zijn, dankzij de personen met wie ze zich omringen. In Zuid-Afrika wordt dat ook wel de Ubuntu-filosofie genoemd.”
“Later, leerde ik ook inzien dat positief denken een gewoonte is die je jezelf kan aanleren; ‘Happiness is a habit’. Het is een keuze die je bewust maakt, door aandacht te hebben voor je gedachten en dat levenslang.”
“Uiteraard kan niet elke dag geweldig zijn. Als het leven tegenzit, mag je daar verdrietig of gefrustreerd over zijn. Maar als coach ga ik ervan uit dat een probleem of gevoel nooit dag en nacht, wekenlang, even groot is. Bijna altijd zit er in een tegenslag ook een cadeautje verstopt: Een waardevol inzicht of positief gevolg waar je mee aan de slag kan. Een eerste stap naar constructiever denken, begint vaak met het uitvergroten van zaken of momenten die wél al goed gaan. ”