Manager: word dirigent van jouw team
Bij TADA vergelijken we de rol van manager graag met die van dirigent. Waarom? Omdat het een eenvoudig maar krachtig beeld is, en iedereen zich er iets bij kan voorstellen. Maar waarin lijken deze twee rollen op elkaar? En hoe kan de vergelijking jou als manager inspireren?
Om precies te begrijpen wat de dirigent met zijn muzikanten doet, nodigen we je uit om eerst te kijken hoe deze muziekprofessionals je hun onmisbare rol uitleggen.
Het zaterdagorkest TADA
Bij TADA zijn de dirigenten ongetwijfeld onze pedagogische coördinatoren. Dat zijn de medewerkers die elke zaterdag de lessen begeleiden en de ateliers van de gastdocenten overzien. Tijdens de weekendschool zijn ze de referentiepersoon van de klas, beslissen ze over het dagverloop (inhoud, timing …), communiceren ze duidelijk met alle betrokkenen (gastdocenten, leerlingen), handhaven de orde, zorgen ze voor een continuïteit tussen alle leermomenten … Kortom, ze jongleren met de verwachtingen en noden van de betrokkenen, maar altijd met hetzelfde doel: een geweldige dag beleven! Zo betrekken ze alle deelnemers in een gemeenschappelijke dynamiek en inspireren ze hen om hun talenten te ontwikkelen.
Of je nu een weekendschool bij TADA verzorgt, een orkest van 100 muzikanten voor je hebt staan of een team van medewerkers in een bedrijf aanstuurt, het doel is hetzelfde: alle individuen betrekken, hoe divers ze ook zijn, in eenzelfde verhaal, eenzelfde geheel, en zorgen ervoor dat ze zich goed voelen om het beste van zichzelf te geven.
Ieder zijn rol!
De dirigent kan niet elk instrument bespelen. De onderwijscoördinator kan niet elk TADA-atelier leiden. Net als de dirigent hoeft een manager niet op elk gebied een specialist te zijn. Gelukkig maar!
Je medewerkers zijn de experts. Jouw rol als manager is om een duidelijke visie voor ogen te hebben, deze te communiceren naar teamleden en individuele prestaties af te stemmen zodat ze een samenhangend en harmonieus geheel vormen. In de woorden van Sir Mark Elder, dirigent: “Iedereen kan een visie hebben, maar niet elk lid van het orkest. Anders zou het chaos worden. Je hebt dus één persoon nodig met een idee.” Als manager ligt de eindverantwoordelijkheid bij jou: jij bent de referentie van je team, de persoon die de toon zet en de beslissingen neemt in overeenstemming met jouw idee.
Betrokkenheid: een garantie voor succes
Om de magie te laten werken, is het essentieel dat elk lid van het team (of orkest) volop zin heeft om deel te nemen aan jouw idee, jouw visie. De tijd ligt ver achter ons dat werknemers eenvoudigweg de bevelen van hun manager opvolgden. Vandaag de dag ligt de sleutel tot succes in je medewerkers om te vormen tot betrokken partners. Hoe?
- Door hen te inspireren,
- door hen te stimuleren,
- door te luisteren naar hun noden,
- door hun duidelijke richtlijnen te geven (deadlines, doelstellingen enz.)
- en hun tegelijk de ruimte te geven om creatief te zijn en zich te ontwikkelen.
Door de balans op het niveau van zowel het individu als het team te bewaken, bevorder je een werkomgeving die je medewerkers de mogelijkheid (en de zin!) geeft om zich te engageren en het beste van zichzelf te geven. Met andere woorden, een ruimte waar iedereen zich op zijn plek voelt en gelooft in zijn kunnen.
En jij, welke dirigent ben jij?
Misschien stellen we je teleur: er is niet één juiste manier om je rol als manager in te vullen. De sleutel is om in jezelf de stijl van leidinggeven te vinden die voor jou werkt en die jou weerspiegelt.
In zijn Ted Talk laat de beroemde dirigent Itay Talgam je kennismaken met de zeer verschillende methoden die zes grote maestro’s gebruiken om hun orkest te dirigeren. Laat je inspireren 😉
TADA NETWORKING LUNCHBREAK
Benieuwd naar meer? Doe mee aan de TADA networking lunchbreak: een gratis online sessie waar we inspiratie en ideeën over inclusie uitwisselen.